Brzoskwiniowy puch

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pycha, słodki i na gorące lato w sam raz

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt: 6 jaj
    3/4 szkl cukru
    1-2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szkl maki pszennej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    Krem:
    500ml śmietany 36%
    2 smietan-fixy
    3/4 szkl cukru
    Dodatkowo:
    3 galaretki pomarańczowe
    1 puszka brzoskwiń
    50ml alkoholu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Brzoskwiniowy puch - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania dodać cukier. Żółtka stopniowo dodawać do białek i na najmniejszych obrotach ubijać. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej mieszając łyżką. Przelać do blachy i Piec 40 minut w 180°C. Ostudzić
  • 2. Śmietanę ubić na sztywno z smietan-fixami i cukrem.
    Sok z brzoskwiń wymieszać z alkoholem. Biszkopt przekrojony na pół nasączyć ponczem, wyłożyć połowę brzoskwiń pokrojonych na cząstki, wyłożyć bitą śmietanę i przykryć drugą częścią biszkopta.
  • 3. Galaretki rozpuścić wg przepisu na opakowaniu.
    Drugą część biszkopta również nasączyć ponczem, wyłożyć na niądrugą część brzoskwiń pokrojonych w cząstki. Tężejącą galaretkę wylać na brzoskwinie. Schładzamy 2-3 godziny. Smaczego ! :)

Porady

Do ponczu mozna dodać sok z 1/2 cytryny, bedzie odczuwalny kontrast smakowy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować