Brzoskwiniowy puch - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania dodać cukier. Żółtka stopniowo dodawać do białek i na najmniejszych obrotach ubijać. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej mieszając łyżką. Przelać do blachy i Piec 40 minut w 180°C. Ostudzić
2.Śmietanę ubić na sztywno z smietan-fixami i cukrem.
Sok z brzoskwiń wymieszać z alkoholem. Biszkopt przekrojony na pół nasączyć ponczem, wyłożyć połowę brzoskwiń pokrojonych na cząstki, wyłożyć bitą śmietanę i przykryć drugą częścią biszkopta.
3.Galaretki rozpuścić wg przepisu na opakowaniu.
Drugą część biszkopta również nasączyć ponczem, wyłożyć na niądrugą część brzoskwiń pokrojonych w cząstki. Tężejącą galaretkę wylać na brzoskwinie. Schładzamy 2-3 godziny. Smaczego ! :)
Porady
Do ponczu mozna dodać sok z 1/2 cytryny, bedzie odczuwalny kontrast smakowy
Komentarze