Bruschetta z pomidorami i chipsami z bakłażana

0 (0 ocen)

  • 40 min

wspaniałe, chrupkie mini zapiekanki. w sam raz na jeden kęs :)) z pysznymi chipsami i pomidorem :)

  • 40 min

Składniki:

  • Chipsy z bakłażana:
    1x bakłażan
    sól
    olej
    2x łyżka mąki

    Bruschetta:
    1x duża bagietka
    2x pomidor
    2 ząbki czosnku
    1x łyżeczka oregano
    1x łyżeczka bazylii
    2 łyżki oliwy/ oleju
    ser (najlepiej mozarella)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Desery Bruschetta

Bruschetta z pomidorami i chipsami z bakłażana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Chipsy:
    Bakłażana pokroić w bardzo cieniutkie plasterki. Ułożyć na ręczniku papierowym i posolić. Przykryć także papierowym ręcznikiem , by puściły gorzkie soki. Odczekać ok. 20min. Na głęboki rozgrzany olej wrzucać porcjami talarki, uprzednio delikatnie obtoczone w mące. Smażyć do zezłocenia i odsączyć na ręczniku papierowym.
  • 2. Bruschetta:
    Piekarnik nagrzać do 180*C z termoobiegiem. Bagietkę pokroić w ukośne kromeczki. Czosnek "zmiażdżyć" i wymieszać z 3 łyżkami oliwy (ew. oleju). Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z oregano i bazylią. Posolić. Wstawić na chwilę do lodówki. Kromeczki posmarować czosnkową oliwą i wstawić do piekarnika na ok. 6min. Po tym czasie wyciągnąć i ułożyć na każdej ser, pomidory i chipsy z bakłażana. Zapiekać jeszcze do momentu rozpuszczenia sera.

Porady

w przypadku kuchenki bez termoobiegu, temperature nalezy zwiększyć do ok. 200*C

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować