Zapiekanka z warzywem którego nie doceniamy a szkoda bo jest nie tylko wartościowe,ale również wybornie smakuje,ja wyczarowałam tę prostą zapiekankę z dodatkiem boczku i ziemniaków.
50 min
Składniki:
1 torebka brukselki mrożonej(u mnie Hortex)
70 dag ziemniaków
40 dag boczku gotowanego
1 duża cebula
150 g sera ostrego żółtego
Sos:
1 łyżka masła
1 szklanka bulionu rosołowego
1 łyżka mąki pszennej
1/2 szklanki mleka 3,2%
sól himalajska do smaku
pieprz czarny świeżo mielony do smaku
1/2 łyżeczki czubricy zielonej
1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
1 łyżka masła do posmarowania formy
Brukselkowa zapiekanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać ugotować w osolonym wodzie na pół miękko,odcedzić i wystudzić pokroić nożem na niezbyt cienkie plasterki Boczek pokroić na paseczki,cebulę obrać posiekać w kosteczkę. Wrzucić boczek z cebulą na patelnię i przesmażyć,na lekko rumiany kolor. Mrożoną brukselkę zalać wrzątkiem i blanszować 3-4 minuty po czym odcedzić na sicie. Naczynie żaroodporne wysmarować łyżką masła ułożyć pokrojone ziemniaki tak aby nachodziły na siebie,posypać przyprawą do ziemniaków na to wyłożyć przesmażony boczek z cebulką i na wierzchu rozłożyć blanszowaną brukselkę.
2.Przygotować sos: W rondlu rozpuścić masło,wsypać mąkę i podsmażać około 1 minuty cały czas mieszając ,następnie wlać mleko i energicznie mieszać żeby nie powstały grudki,dolać bulion doprawić do smaku sola pieprzem oraz czubricą gotować do momentu cały czas mieszając aż zacznie lekko gęstnieć.
3.Tak przygotowanym sosem zalać zapiekankę posypać startym serem żółtym,wstawić do piekarnika i piec około 25 minut w temp 175*
Komentarze