Czekoladowe ciasto, lekkie i zdrowe... Niemożliwe, no może nie, aż tak do końca, ale: bez masła, bez białego cukru, z mąką z pełnego przemiału, no i ta cukinia dodająca wilgotności.
Brownies z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Startą cukinię przełożyć na sitko i lekko ją uciskając, pozbawić nadmiaru cieczy. Pod koniec osuszyć jeszcze ręcznikiem papierowym.
2.Formę (20x20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
3.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić.
4.W misce wymieszać mokre składniki: miód, oliwę i jajka. W drugiej misce wymieszać składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, sól, kakao i cynamon.
5.Wymieszać wszystkie składniki i masę wylać do przygotowanej formy.
Piec 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Sprawdzić patyczkiem - ma być czysty po nakłuciu ciasta.
Komentarze