Brownie z serem

4.49 (174 ocen)

Smaczne czekoladowe ciasto z masą serową i frużeliną wiśniową. Frużelinę można zastąpić wiśniami z syropu.

Składniki:

  • Ciemne ciasto:
    200 g masła
    200 g cukru
    150 g gorzkiej czekolady
    1 łyżka kakao (kopiata)
    100 g mąki
    3 jajka

    Masa serowa:
    500 g sera twarogowego
    2 jajka
    1 budyń śmietankowy
    200 g cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Dodatkowo:
    ok. 150-200 g frużeliny wiśniowej
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.49 (174 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Brownie z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jajka utrzeć z cukrem, dodać ser (zmielony lub z wiaderka), budyń i mąkę ziemniaczaną. Na ciemne ciasto wyłożyć masę serową. 1. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym jajku. Kolejno dodać roztopioną czekoladę (chłodną), mąkę i kakao. Dokładnie wymieszać składniki.
    Tortownicę (średnią) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać połowę ciemnego ciasta, wyrównać.
  • image-1bxc13w 2. Jajka utrzeć z cukrem, dodać ser (zmielony lub z wiaderka), budyń i mąkę ziemniaczaną. Na ciemne ciasto wyłożyć masę serową.
  • image-0onq69o 3. Na ser wyłożyć frużelinę wiśniową (lub wiśnie).
  • image-26ysj5v 4. Wylać resztę drugą cześć ciemnego ciasta. Ciemne ciasto może mieć cięższą konsystencję, więc najlepiej wykładać porcjami delikatnie wyrównując szpatułką. Ciasto piec w
    temperaturze 180°C przez ok. 50 minut (do suchego patyczka). Wystudzić. Posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować