Brownie z musem dyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brownie:
Czekoladę połam na małe kawałki, orzechy i migdały posiekaj. W garnku zagotuj wodę, dodaj cukier, cukier waniliowy, gdy woda się zagotuje, ściągnij garnek z ognia. Dodaj czekoladę i masło, poczekaj, aż składniki się rozpuszczą, wymieszaj.
2.Jajka roztrzep w misce jak na jajecznicę, dodaj mąkę, wymieszaj rózgą lub mikserem. Cały czas mieszając, wolnym strumieniem wlewaj do jajek czekoladę. Dodaj zmielone orzechy, wymieszaj – tym razem łyżką.
Foremkę o wymiarach 24x24 cm wyłóż papierem do pieczenia, wlej masę czekoladową.
Piecz 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Brownie odpowiednią konsystencję uzyskuje po całkowitym wystudzeniu.
3.Mus z dyni:
Dynię pokrój, wrzuć do rondelka, wlej 2 szklanki wody i gotuj aż dynia zmięknie. Dynię odcedź i zblenduj na jednolitą masę. Wodę i cukier podgrzewaj na ogniu aż cukier się skarmelizuje. Następnie dodaj sok z cytryny.
Do cukru dodaj dynię i podgrzewaj jeszcze przez 15 minut. Do musu dodaj masło orzechowe.
4.Mus malinowy
Maliny przełóż do rondelka i podgrzewaj, aż woda całkowicie wyparuje. Maliny przetrzyj przez sito.
Na ciasto wyłóż mus z dyni, następnie mus malinowy. Brownie można udekorować mrożonymi malinami.
Komentarze