Pyszne czekoladowe ciasto a’la brownie z dodatkiem cukinii, nadaje wilgoci, w smaku nie wyczuwalna więc można przemycać niejadkom ;)
Składniki:
180 g jogurtu naturalnego
80 g oleju rzepakowego
1 jajko
150 g mąki pszennej typ 450
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
180 g cukru
40 g kakao
60 g czekolady mlecznej
50 g siekanych orzechów laskowych
250 g cukinii
Brownie z cukinią i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Cukinię umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce. Lekko odcisnąć z soku.
Do jednej miski wlać jogurt naturalny, olej i wbić jajko. Wymieszać dokładnie.
Dodać startą cukinię.
Do drugiej miski wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i cukier. Następnie wsypać kakao i orzechy. Czekoladę wrzucić do rozdrabniacza i zmiksować, dodać do pozostałych suchych składników. Wymieszać.
Zawartość drugiej miski wsypać do pierwszej, wymieszać łyżką. Przełożyć do formy (18x28cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Piec około 35 minut w 180 stopniach.
Wystudzić i pokroić w kwadraty. Można przed podaniem posypać orzechami
Komentarze