jabłecznik pod bezową czapą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Jabłecznika specjalnie zachwalać nie trzeba, to jedno z tych ciast, które smakują każdemu. Na tym jabłeczniku była bardzo gruba warstwa bezy, z wierzchu chrupiąca a w środku lekka i puszysta jak pianka. Ciasto wspaniale smakowało jeszcze gorące, z gałką lodów waniliowych. Pycha!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • *foremka 23*30 cm
    Składniki:
    na ciasto:
    6 żółtek
    1/2 szklanki cukru
    2 szklanki mąki
    1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18%
    125 g masła
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    na masę jabłkową:
    1 kg kwaśnych jabłek
    1/2 szklanki cukru
    1 opakowanie galaretki pomarańczowej
    łyżka masła
    łyżeczka cynamonu
    na piankę:
    6 białek
    1 i 1/2 szklanki cukru
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Jabłecznik Desery Beza

Jabłecznik pod bezową czapą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem, następnie dodać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Na zmianę ze śmietaną dodawać do masy z żółtek. Ciasto rozłożyć na dnie foremki wyścielonej papierem do pieczenia.

    Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W rondelku rozpuścić masło i wrzucić jabłka, zasypać cukrem. Dusić aż jabłka się rozpadną. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i dokładnie rozmieszać. Wyłożyć na ciasto.

    Białka ubić z solą i cukrem na sztywną pianę. Rozsmarować ją na jabłkach.

    Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 45 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160*C i piec jeszcze kwadrans. Pozostawić w uchylonym piekarniku do wystygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować