Brioszki rabarbarowe z malinami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Delikatne, w sam raz na drugie śniadanie

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składnik na 10 Brioszek :

    1/2 paczki świeżych drożdży
    400 gramów mąki pszennej
    200 ml mleka
    50 gramów Palmy
    100 gramów masła
    2 małe jajka
    80 gramów cukru
    2 paczki cukru z prawdziwą wanilią
    6 łyżek malinowej konfitury
    2 duże łodygi rabarbaru

    Dodatkowo:
    2 łyżeczki mleka, łyżeczka cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Brioszki Drożdżówka Ciastka

Brioszki rabarbarowe z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynam od przygotowania zaczynu. Rozcieram drożdże z łyżką cukru, łyżką mleka i łyżeczką mąki. Zostawiam w ciepłym miejscu na 10 minut.
    W międzyczasie w garnuszku topię masło oraz Palmę, dolewam mleko i studzę.
    Do zaczynu dodaję mąkę, cukier i jedną paczkę cukru z prawdziwą wanilią, wbijam dwa jajka i dolewam mieszankę maślano-mleczną. Zagniatam gładkie ciasto- trwa to około 10 minut. Formuję kulę, odstawiam na 40 minut w ciepłe miejsce.
  • 2. Rozgrzewam piekarnik do 190 stopni. Rabarbar obieram, myję, kroję w plasterki, zasypuję cukrem wnailiowym. Z ciasta odrywam 10 kulek, spłaszczam je, na środku smaruję brioszki malinową konfiturą, posypuję kawałkami rabarbaru. Odstawiam je na kwadrans, następnie smaruję wierzch mieszanką mleka i cukru
    Bułeczki wkładam do piekarnika i piekę 25 minut w 190 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować