Brioszki rabarbarowe z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynam od przygotowania zaczynu. Rozcieram drożdże z łyżką cukru, łyżką mleka i łyżeczką mąki. Zostawiam w ciepłym miejscu na 10 minut.
W międzyczasie w garnuszku topię masło oraz Palmę, dolewam mleko i studzę.
Do zaczynu dodaję mąkę, cukier i jedną paczkę cukru z prawdziwą wanilią, wbijam dwa jajka i dolewam mieszankę maślano-mleczną. Zagniatam gładkie ciasto- trwa to około 10 minut. Formuję kulę, odstawiam na 40 minut w ciepłe miejsce.
2.Rozgrzewam piekarnik do 190 stopni. Rabarbar obieram, myję, kroję w plasterki, zasypuję cukrem wnailiowym. Z ciasta odrywam 10 kulek, spłaszczam je, na środku smaruję brioszki malinową konfiturą, posypuję kawałkami rabarbaru. Odstawiam je na kwadrans, następnie smaruję wierzch mieszanką mleka i cukru
Bułeczki wkładam do piekarnika i piekę 25 minut w 190 stopniach.
Komentarze