Brazylijskie ciasto z jabłkami pod cynamonową kruszonką

0 (0 ocen)

  • 20 min

Ciasto w tym wydaniu należy do tych ,,suchych" w pierwszych godzinach po upieczeniu. Wilgoci i przyjemnej miękkości nabiera na drugi dzień, a wtedy łasuchowania nie ma końca:)

  • 20 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x25cm
    Ciasto:
    4 jajka
    1 szklanka mąki ziemniaczanej
    2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    0,5 szklanki mleka
    4 łyżki oleju
    30g masła
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 – 5 jabłek w zależności od wielkości

    Kruszonka cynamonowa:
    5 łyżek maki
    4 łyżki cukru
    1 łyżka płatków owsianych
    1 łyżeczka cynamonu
    100g masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Brazylijskie ciasto z jabłkami pod cynamonową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie dodać rozpuszczone masło wraz z olejem i mlekiem. Na koniec partiami wsypywać przesiane mąki z proszkiem. Białka ubić na sztywno, delikatnie mieszając łyżką połączyć z ciastem. Przełożyć go do blaszki pokrytej papierem do pieczenia. Ułożyć jabłka i posypać kruszonką. Piec ok. 45 – 50 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka.
  • 2. Kruszonka cynamonowa: Wszystkie składniki zagniatać rękami, do powstania grudek kruszonki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować