Ciasto w tym wydaniu należy do tych ,,suchych" w pierwszych godzinach po upieczeniu. Wilgoci i przyjemnej miękkości nabiera na drugi dzień, a wtedy łasuchowania nie ma końca:)
20 min
Składniki:
Blaszka o wymiarach 25x25cm
Ciasto:
4 jajka
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
0,5 szklanki mleka
4 łyżki oleju
30g masła
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 – 5 jabłek w zależności od wielkości
Brazylijskie ciasto z jabłkami pod cynamonową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie dodać rozpuszczone masło wraz z olejem i mlekiem. Na koniec partiami wsypywać przesiane mąki z proszkiem. Białka ubić na sztywno, delikatnie mieszając łyżką połączyć z ciastem. Przełożyć go do blaszki pokrytej papierem do pieczenia. Ułożyć jabłka i posypać kruszonką. Piec ok. 45 – 50 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka.
2.Kruszonka cynamonowa: Wszystkie składniki zagniatać rękami, do powstania grudek kruszonki.
Komentarze