Ciasto śliwka w czekoladzie pod cynamonową kruszonką

  • wyświetlono: 1222 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

To połącznie chrupiącej kruszonki, kruchego ciasta, orzeźwiających śliwek oraz czekoladowego brownie. Jednym słowem REWELACJA!!! Ciasto wbrew pozorom jest szybkie w przygotowaniu i proste! Śliwki możemy zastąpić innymi sezonowymi owocami!

Jaga85

Składniki

Blaszka 24x36 cm
Ciasto na spód:
• 2 szklanki mąki,
• 180 gram masła,
• 3 żółtka,
• 3 łyżki cukru pudru,
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa czekoladowa:
• 180 gram czekolady gorzkiej,
• 100 gram masła,
• 2 łyżki cukru pudru,
• 3 łyżki mąki,
• 2 duże jajka,
• 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
• około 800 gram śliwek,
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Cynamonowa kruszonka:
• 100 gram masła,
• 150 gram mąki,
• 110 gram cukru,
• 1 płaska łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto śliwka w czekoladzie pod cynamonową kruszonką

  • gotowe ciasto1. CIASTO KRUCHE: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta i zagniatamy je. Gotowe ciasto przekładamy na talerzyk i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
    Po tym czasie ciasto ścieramy na spód przygotowanej blaszki (na tarce o grubych oczkach).
    Na starte ciasto wykładamy masę czekoladową.
  • rozpuszczanie2. CIASTO CZEKOLADOWE: Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy, zdejmujemy z ognia i delikatnie studzimy.
  • dodanie jajek3. Do przestudzonej masy czekoladowej dodajemy cukier. Po zmiksowaniu dodajemy jajka i ponownie miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.
  • ptrzgotowane ciasto kruche4. Gotową masę czekoladową wykładamy na ciasto kruche.
  • wyłożenie owoców5. Umyte i osuszone śliwki przekrawamy na połowę i wyjmujemy pestki. Śliwki układamy skórką do wierzchu na cieście czekoladowym w równych odstępach. Przed ułożeniem śliwki obciętą stroną maczamy delikatnie w mące ziemniaczanej.
    Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je 15 minut w 180°C. Miedzy czasie przygotowujemy kruszonkę.
  • składniki kruszonki6. KRUSZONKA: Powyższe składniki przekładamy do miski. Rozkruszamy je w dłoniach tak by powstała kruszonka.
    Kruszonkę wykładamy na podpieczone ciasto. Ponownie wstawiamy je do piekarnika i pieczemy jeszcze około 35 minut.
    Ciasto po wyjęciu dokładnie studzimy i możemy się częstować.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiŚliwkikruszonkaciasto krucheciasto czekoladowe

Komentarze

Podobne przepisy

Serowy smerf ze śliwkami w czekoladzie

Dodane przez: Martyna1991

Ciasto serowy smerf ze śliwkami w czekoladzie

Mocno kakaowy biszkopt z delikatną...

Pijana śliwka

Dodane przez: Milena127

Pijana śliwka w czekoladzie

Kakaowy biszkopt przełożony masą...

gotowe ciasto

Dodane przez: ziutula

śliwki cynamonowe w cytrynowym cieście...

wyjątkowo przepysznie pachnące...

Ciasto wiśniowe pod kruszonką

Dodane przez: jolantagłówka

Ciasto wiśniowe pod kruszonką

Rozpływa się w ustach, a dzięki...

śliwka w czekoladzie

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Orzechowa śliwka w czekoladzie

Przepyszne ciasto ,które doskonale...

image-0plew25

Dodane przez: Agnieszka Rec

Ciasto czekoladowe z masą kajmakową i śliwkami...

Bardzo smaczne ciasto czekoladowe...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE