Ciasto śliwka w czekoladzie pod cynamonową kruszonką

4.5 (164 ocen)

To połącznie chrupiącej kruszonki, kruchego ciasta, orzeźwiających śliwek oraz czekoladowego brownie. Jednym słowem REWELACJA!!! Ciasto wbrew pozorom jest szybkie w przygotowaniu i proste! Śliwki możemy zastąpić innymi sezonowymi owocami!

Składniki:

  • Blaszka 24x36 cm
    Ciasto na spód:
    • 2 szklanki mąki,
    • 180 gram masła,
    • 3 żółtka,
    • 3 łyżki cukru pudru,
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa czekoladowa:
    • 180 gram czekolady gorzkiej,
    • 100 gram masła,
    • 2 łyżki cukru pudru,
    • 3 łyżki mąki,
    • 2 duże jajka,
    • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Dodatkowo:
    • około 800 gram śliwek,
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    Cynamonowa kruszonka:
    • 100 gram masła,
    • 150 gram mąki,
    • 110 gram cukru,
    • 1 płaska łyżeczka cynamonu
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto czekoladowe Desery

Ciasto śliwka w czekoladzie pod cynamonową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowe ciasto 1. CIASTO KRUCHE: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta i zagniatamy je. Gotowe ciasto przekładamy na talerzyk i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
    Po tym czasie ciasto ścieramy na spód przygotowanej blaszki (na tarce o grubych oczkach).
    Na starte ciasto wykładamy masę czekoladową.
  • rozpuszczanie 2. CIASTO CZEKOLADOWE: Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy, zdejmujemy z ognia i delikatnie studzimy.
  • dodanie jajek 3. Do przestudzonej masy czekoladowej dodajemy cukier. Po zmiksowaniu dodajemy jajka i ponownie miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.
  • ptrzgotowane ciasto kruche 4. Gotową masę czekoladową wykładamy na ciasto kruche.
  • wyłożenie owoców 5. Umyte i osuszone śliwki przekrawamy na połowę i wyjmujemy pestki. Śliwki układamy skórką do wierzchu na cieście czekoladowym w równych odstępach. Przed ułożeniem śliwki obciętą stroną maczamy delikatnie w mące ziemniaczanej.
    Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je 15 minut w 180°C. Miedzy czasie przygotowujemy kruszonkę.
  • składniki kruszonki 6. KRUSZONKA: Powyższe składniki przekładamy do miski. Rozkruszamy je w dłoniach tak by powstała kruszonka.
    Kruszonkę wykładamy na podpieczone ciasto. Ponownie wstawiamy je do piekarnika i pieczemy jeszcze około 35 minut.
    Ciasto po wyjęciu dokładnie studzimy i możemy się częstować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować