Propozycja za smaczną i aromatyczną botwinkę na wywarze z żeberek i warzyw, podawaną z jajkiem i ziemniakami. Smaku całości dodaje świeży koperek oraz kwaśna śmietana.
60 min
Składniki:
WYWAR:
- żeberka wieprzowe
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/3 selera
- 1/3 pora
- opalona cebulka
WARZYWA DO ZUPY:
- 1 pęczek botwinki z buraczkami
- 1 marchewka
- 3 ziemniaki
- 1 mały pęczek koperku
PRZYPRAWY I DODATKI:
- cukier brzozowy
- pieprz czarny
- sól
- sok z cytryny
- śmietana
+ jajka ugotowanie na twardo
Botwinka z jajkiem i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początku przygotowujemy wywar.
Cebulkę opalamy nad ogniem. Żeberka zalewamy 2 litrami wody, zagotowujemy, ściągamy powstały "szum" i dodajemy warzywa: opaloną cebulkę, por, seler, marchewkę i pietruszkę. Całość gotujemy około 20 minut.
2.Po tym czasie wyciągamy wszystkie warzywa* i żeberka, a do wywaru wrzucamy pokrojoną w kostkę marchewkę i buraczki, które gotujemy 5 minut, a następnie dodajemy do nich pokrojone w kostkę ziemniaczki i gotujemy całość przez kolejne 15 minut.
* warzywa możemy później wykorzystać do sałatki.
3.Następnie do zupy dodajemy posiekaną botwinkę i gotujemy kolejne 10 minut.
Na koniec zupę solimy, dosładzamy cukrem brzozowym, doprawiamy pieprzem, zakwaszamy sokiem z cytryny i zabielamy śmietaną.
4.Botwinkę podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.
Komentarze