Botwinka z jajkiem i ziemniakami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Propozycja za smaczną i aromatyczną botwinkę na wywarze z żeberek i warzyw, podawaną z jajkiem i ziemniakami. Smaku całości dodaje świeży koperek oraz kwaśna śmietana.

  • 60 min

Składniki:

  • WYWAR:
    - żeberka wieprzowe
    - 1 marchewka
    - 1 pietruszka
    - 1/3 selera
    - 1/3 pora
    - opalona cebulka
    WARZYWA DO ZUPY:
    - 1 pęczek botwinki z buraczkami
    - 1 marchewka
    - 3 ziemniaki
    - 1 mały pęczek koperku
    PRZYPRAWY I DODATKI:
    - cukier brzozowy
    - pieprz czarny
    - sól
    - sok z cytryny
    - śmietana
    + jajka ugotowanie na twardo
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Botwinka

Botwinka z jajkiem i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Na początku przygotowujemy wywar.

    Cebulkę opalamy nad ogniem. Żeberka zalewamy 2 litrami wody, zagotowujemy, ściągamy powstały "szum" i dodajemy warzywa: opaloną cebulkę, por, seler, marchewkę i pietruszkę. Całość gotujemy około 20 minut.
  • 2 2. Po tym czasie wyciągamy wszystkie warzywa* i żeberka, a do wywaru wrzucamy pokrojoną w kostkę marchewkę i buraczki, które gotujemy 5 minut, a następnie dodajemy do nich pokrojone w kostkę ziemniaczki i gotujemy całość przez kolejne 15 minut.

    * warzywa możemy później wykorzystać do sałatki.
  • 3 3. Następnie do zupy dodajemy posiekaną botwinkę i gotujemy kolejne 10 minut.

    Na koniec zupę solimy, dosładzamy cukrem brzozowym, doprawiamy pieprzem, zakwaszamy sokiem z cytryny i zabielamy śmietaną.
  • 4 4. Botwinkę podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.

    Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować