BOTWINKA Z ZIEMNIAKAMI

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pyszna letnia zupa - smak, jak u babci. :)

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • większy pęczek botwinki,
    8 młodych ziemniaków średniej wielkości,
    2 młode marchewki,
    pęczek koperku,
    ząbek czosnku,
    sól,
    pieprz,
    łyżka soku z cytryny,
    200 g śmietany 18% do zup,
    2 łyżki oliwy,
    1,5 bulionu warzywno-drobiowego.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Botwinka

Botwinka z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki kroję w kostkę, marchewkę i buraki ścieram na tarce o dużych oczkach (kawałek buraka odkładam).
    Botwinkę, koperek i czosnek drobno siekam.
    W garnku rozgrzewam oliwę, podsmażam ziemniaki z czosnkiem, zalewam gorącym bulionem, gotuję na małym ogniu przez 15 minut.
    Następnie dodaję buraki, marchewkę i botwinkę, gotuję przez kolejne 10 minut.
    Do zupy wlewam sok z cytryny, dodaję kawałek pozostawionego surowego buraka (aby miała ładny kolor).
    Na koniec wlewam wcześniej zahartowaną śmietanę, dodaję koperek. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
    Zupę podaję z jajkami ugotowanymi na twardo.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Dla dzieci Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować