Botwinka z jajkiem i młodymi ziemniakami

4.5 (167 ocen)

  • 40 min

Sezonowa potrawa na obiad

  • 40 min

Składniki:

  • - 1 l bulionu drobiowego
    - 2 pęczki botwiny
    - 2 marchewki
    - 100 ml śmietany
    - sól, pieprz
    - kwasek cytrynowy
    - 4 jajka ugotowane na twardo
    - kilka młodych ziemniaków
    - łyżka masła
    - świeży koperek
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Botwinka z jajkiem i młodymi ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować bulion drobiowy. Wrzucić pokrojoną w plasterki lub kostkę marchewkę oraz posiekaną botwinę.
    Gotować do miękkości.
    Zaprawić śmietaną, doprawić do smaku solą, pieprzem i kwaskiem cytrynowym.

    Osobno ugotować ziemniaki.

    Botwinkę podawać na talerzu razem z jajkiem na twardo, pokrojonym w cząstki. W osobnym talerzu podać młode ziemniaki z masłem i koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować