• 45 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pyszna wiosenna zupa z młodych buraczków. Można ją ugotować z ziemniakami
w środku, lub podać ziemniaki osobno okraszone cebulką.
Ja wolę z ziemniakami w zupie. Koniecznie musi być z koperkiem.
Do botwinki dodaje też buraka, dla lepszego koloru.

  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 l. bulionu
    1 duży pęczek botwinki z buraczkami
    1/2 buraka
    1 marchewka z bulionu
    1/2 pietruszki z bulionu
    mały kawałek selera z bulionu
    4-5 średnich ziemniaków
    sól, pieprz
    3 łyżki soku z cytryny
    1/3 szklanki śmietanki 30 %
    1 łyżeczka mąki (niekoniecznie)
    1/4 łyżeczki cukru
    2-3 łyżki posiekanego koperku

    Na bulion:
    1 ćwiartka z kurczaka
    2 marchewki
    1 pietruszka
    kawałek selera
    kawałek pora
    3 liście laurowe
    5 ziaren ziela angielskiego
    1 gałązka lubczyku
    1 pełna łyżeczka soli
    kilka ziarenek pieprzu
    1,5 l. wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupa jarzynowa

Botwinka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować wywar.
    Do garnka włożyć ćwiartkę z kurczaka, obrane i umyte marchewki,
    pietruszkę, kawałek selera i kawałek pora.
    Wlać 1,5 litra wody, może być trochę więcej.
    Dodać liście laurowe, ziele angielskie i lubczyk. Wsypać pełną łyżeczkę soli
    i kilka ziarenek pieprzu. Przykryć pokrywką i zagotować.
    Następnie zmniejszyć gaz i gotować godzinę.
    Ugotowany bulion przecedzić.
  • Botwinka 2. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.
    Botwinkę z buraczkami umyć.
    Buraczki pokroić w plasterki, jeśli są większe to w półplasterki.
    Liście i łodygi pokroić na mniejsze kawałki, 1 cm.
    Marchewkę pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    Buraka obrać, umyć i również zetrzeć na tarce.

    Bulion zagotować. Dodać pokrojone ziemniaki.
    Gotować 10-15 minut następnie dodać marchewkę, pietruszkę i seler.
    Gotować około 5 minut, dodać pokrojoną botwinkę i utartego buraka.
  • Botwinka 3. Gotować kolejne 10 minut i dodać sok z cytryny. Przyprawić solą i pieprzem.
    Śmietankę połączyć z mąką, wymieszać żeby nie było grudek i wlać do zupy.
    Można to zrobić przez sitko, wtedy macie pewność, że grudek nie będzie.
    Na koniec dodać cukier i posiekany koperek.
    Mąkę można pominąć. Wystarczy dodać samą śmietankę. Ja dodaję mąkę,
    ponieważ wydaje mi się, że zupa jest wtedy bardziej treściwa i kremowa,
    ale to już kwestia gustu.

    Zupę podałam z jajkiem ugotowanym na twardo
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować