Borówkowy biszkopt - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielić żółtka od białek. Żółtka z cukrem utrzeć na puszysty krem. Ciągle ucierając dodawać po 1 łyżce wody. Następnie ucierając na wolnych obrotach, dodawać stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dodać aromat cytrynowy. Ubić białka na sztywno, dodać do żółtek z mąką i wmieszać delikatnie łyżką. Przełożyć do formy 26 x 34 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Posypać po wierzchu ciasto równomiernie borówkami.
2.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 - 50 minut (do suchego patyczka).
Ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić.
3.Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić. Jak zacznie galaretka gęstnieć, dodać do niej serek i miksować.
Ciasto przekroić na 2 blaty. Na dolny blat rozsmarować równo gęstniejącą galaretkę, przykryć drugą częścią biszkoptu.
Utrzeć wszystkie składniki lukru na gładką masę. Jeżeli lukier będzie za rzadki, dosypać cukru pudru. Polać ciasto po wierzchu.
Pozostawić do zastygnięcia lukru.
Porady
Do lukru można dodać wyciśnięty sok z borówek, lub gotowy inny sok owocowy, barwiący lukier na różowo.
Komentarze