Torcik borówkowy

0 (0 ocen)

Torcik przygotowałam dla gości, którzy mnie odwiedzili. Kuzynowi i Jego żonie bardzo smakował.

Składniki:

  • Biszkopt :
    6 jajek ( M )
    4 łyżki mąki pszennej typ 500
    2 łyżki budyniu waniliowego ( proszek )
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ok. 3/4 szk cukru

    Masa :
    500 ml mleka
    2 łyżki mąki pszennej typ 500
    2 łyżki budyniu waniliowego ( proszek )
    3 żółtka ( M )
    5 łyżek cukru
    250 g miękkiego masła

    Dodatkowo :
    ok. 2 szk borówek amerykańskich
    listki świeżej mięty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Torcik borówkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt :
    Jajka w pokojowej temperaturze należy oddzielić - białka i żółtka osobno.
    Białka ubić na sztywną pianę, w trakcie ubijania dodawać porcjami cukier a gdy będzie ubita dodać po jednym żółtku i delikatnie wymieszać.
    Następnie porcjami dodawać przesianą mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia i mieszać powoli ale już rózgą.
    Masę na biszkopt wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ( ale tylko dno ) i piec biszkopt 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
    Upieczony biszkopt wystudzić, wyjąć z formy i przekroić na dwa placki.
  • 2. Masa :
    3/4 mleka zagotować a w pozostałej ilości wymieszać żółtka, cukier oraz mąkę i budyń.
    Do gotującego się mleka wlać mieszankę i energicznie mieszając gotować do zgęstnienia.
    Folią spożywczą dokładnie przykryć budyń tak aby folia dotykała budyniu ( zapobiegnie to powstaniu kożucha ) i budyń wystudzić.
    Gdy budyń wystygnie miękkie masło utrzeć mikserem i porcjami dodawać do masła budyń i ucierać aż masa będzie bez grudek.
  • 3. Przełożenie :
    Pierwszy blat położyć na talerzu, nasączyć ulubionym ponczem lub sokiem z cytryny rozrobionym z wodą.
    Wyłożyć 2/3 masy a na nią rozłożyć połowę borówek.
    Przykryć drugim blatem lekko dociskając, nasączyć drugi blat i wyłożyć resztę masy.
    Na masie rozłożyć resztę borówek i też lekko docisnąć je do masy a na koniec udekorować miętą.
    Torcik wstawić do lodówki a potem wyjąć jakieś 30 minut przed podaniem gościom.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Masa Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować