MUFFINKI CZEKOLADOWE

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne babeczki o wyrazistym czekoladowym smaku, lubiane przez dzieci. W sam raz na drugie śniadanie do szkoły, do pracy i na piknik.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 2 szklanki mąki pszennej (minus 2 łyżki)
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1 łyżka cukru waniliowego
    - 1 jajko
    - 1 szklanka mleka
    - 1/3 szklanki oleju
    - szczypta soli
    - 5 łyżek cukru pudru
    - 2 łyżki kakao
    - 10 dkg czekolady gorzkiej

Muffinki czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać resztę składników sypkich tj. cukier waniliowy, szczypta soli, cukier puder i kakao. Wszystko wymieszać.
  • 2. 2. Do drugiej miski dać składniki mokre : jajko, mleko i olej. Wymieszać i dodać do suchych składników. Wymieszać rózgą. Dodać grubo posiekaną czekoladę.
  • 3. 3. Łyżką nakładać ciasto do foremek do 2/3 wysokości, bo babeczki wyrosną.
  • MUFFINKI CZEKOLADOWE 4. 4. Piec w temperaturze 180*C przez 20 - 25 minut.
    Po upieczeniu posypać cukrem pudrem, lub po ostudzeniu udekorować lukrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy