Truskawkowo-czekoladowa pianka

4.5 (160 ocen)

Lekki i pyszny biszkopt z kolorowymi piankami: truskawkową oraz białą i gorzką czekoladą.Tak delikatny, że rozpływa się w ustach.

Składniki:

  • biszkopt: 4 jajka
    3/4 szklanki mąki tortowej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki cukru
    łyżeczka proszku do pieczenia
    6 łyżek oleju

    pianka śmietankowo-czekoladowa: 800 ml śmietany kremówki
    tabliczka gorzkiej czekolady
    tabliczka białej czekolady
    4 łyżki żelatyny
    6 łyżek cukru pudru

    pianka truskawkowa: pół kg truskawek ( u mnie mrożone)
    2 galaretki truskawkowe

    tłuszcz i bułka tarta do formy

Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Desery

Truskawkowo-czekoladowa pianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • upiecz biszkopt 1. Biszkopt: białka ubić z cukrem. Ucierając dodawać po jednym żółtku. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem i olej, wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej i posypanej bułką tartą blaszki (wym. 24/40 cm) . Piec 25-30 minut w 160 st.
  • ubij śmietanę 2. Pianka śmietankowo-czekoladowa: czekolady rozpuścić osobno w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuścić w pół szklanki wody. Gdy spęcznieje podgrzewać do rozpuszczenia się. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać ostudzoną żelatynę. Wymieszać i podzielić na dwie części. Do jednej części dodać białą czekoladę, do drugiej ciemną. Dokładnie zmiksować, aby nie było czekoladowych grudek.
  • na biszkopcie rozsmaruj masę czekoladową 3. Na ostudzony biszkopt wyłożyć piankę czekoladową, wyrównać. Wstawić na chwilę do lodówki do stężenia.
  • rozsmaruj białą masę 4. Na wierzchu rozsmarować piankę śmietankową, ponownie wstawić do lodówki.
  • rozsmaruj masę truskawkową 5. Pianka truskawkowa: umyte i oczyszczone truskawki drobno pokroić i zmiksować. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody. Kiedy przestygną i zaczną tężeć połączyć z musem truskawkowym. Piankę truskawkową rozsmarować na masie śmietankowej, wyrównać. Gotowe ciasto wstawić do lodówki ( najlepiej na całą noc).

Porady

*aby czekolady się łatwiej rozpuściły można połączyć je z kilkoma łyżkami mleka *można zwiększyć ilość śmietany do litra lub użyć bitej śmietany w proszku ze śmietan-fixami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować