Ciasto Bomba czekoladowo-truskawkowa

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Pyszne ciasto z letnimi owocami. Ja podałam z truskawkami . Świetnie się sprawdza maliny czy tez jagody !

  • 4 godz.

Składniki:

  • Składniki ciasto czekoladowe :
    7 jaj
    140 g cukru
    130 g mąki pszennej tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4-5 łyżek kakao
    80 g gorzkiej lub mlecznej czekolady, startej na tarce

    Mus truskawkowy :

    500 g truskawek
    wyciśnięty sok z połowy cytryny
    1/3 szklanki cukru
    4 łyżeczki żelatyny w proszku
    400 ml śmietany kremówki 36%. Schłodzonej

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto bomba czekoladowo-truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać. Odłożyć na później.
    Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier,ubijając. Dodać żółtka i ubić. Do masy dodać przesiane suche składniki, wsypać startą czekoladę. Wymieszać, delikatnie, by piana nie opadła.

    Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach ok .30x 40 cm wyłożyć 2/3 masy, natomiast do tortownicy również wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć pozostałą cześć masy czekoladowej.
    ( ta cześć posłuży jako spod ).

    Oby dwa ciasta( ja piekłam dwa jednocześnie ) piec w 180 stopniach ok 15 min. Do suchego patyczka
    Przygotować okrągłą formę - półkulę o średnicy około 20 cm i wysokości 10 cm( u mnie była to metalowa miska ) Wyłożyć ja folią aluminiową.
    Ciasto czekoladowe pokroić na mniejsze kawałki , wyłożyć nim dokładnie i ściśle formę, Przyciąć do wymiarów formy
    Z ciasta z tortownicy uformować koło które przykryje nam całość.

    MUSS :

    W garnuszku umieścić truskawki , sok z cytryny, cukier. Podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia się cukru. Zmiksować na .
    Żelatynę zalać zimną wodą tak aby ja przykryć, odstawić na kilka minut do napęcznienia. Podgrzać w mikrofali lub garnuszku by dokładnie się rozpuściła i nie było grudek, następnie dodać do truskawek, wymieszać. Odstawić do całkowitego wystudzenia .
    Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Powoli, dodawać do niej wystudzone truskawki , bardzo delikatnie mieszając. Gotowy muss truskawkowy przelać do formy na ciasto czekoladowe. Całość nakryć wyciętym "kołem" z ciasta ,delikatnie dociskając. Przykryć folią.
    Schłodzić przez noc w lodówce.
    Miskę odwrócić do góry dnem zdjąć ją i folię.
    Udekorować polewą zrobiona z :
    100 g gorzkiej czekolady
    100 ml śmietany
    Śmietanę podgrzać i rozpuścić w niej czekoladę ,wysmarować ciasto.
    Bombę przyozdobić np owocami
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować