Boloński garnek - danie jednogarnkowe

4.49 (156 ocen)

Szybkie i proste danie jednogarnkowe.

Składniki:

  • Kotleciki:
    500g mięsa mielonego
    1 cebula
    2 łyżki bułki tartej
    2 łyżeczki ziół prowansalskich
    1 ząbek czosnku
    1 małe jajko lub 1/2 większego
    sól, pieprz
    olej

    250g makaronu (dowolny, u mnie małe muszelki)
    700g przecieru pomidorowego, u mnie przecier z cebulką i czosnkiem od Podravka
    1-2 łyżeczki ziół prowansalskich
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Boloński garnek - danie jednogarnkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę siekamy. Łączymy z pozostałymi składnikami na kotleciki, zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Formujemy malutkie kotleciki. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, podsmażamy kotleciki na dużym ogniu, do zarumienienia.

  • 2. Do garnka wsypujemy makaron, wlewamy wodę tak by przykryła makaron. Gotujemy do momentu aż makaron wchłonie wodę. Wlewamy przecier pomidorowy, przyprawiamy do smaku. Gotujemy jeszcze około 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować