Boczek pieczony z musztardą

4.5 (163 ocen)

  • 2 godz.

Jest to kolejny mój pomysł na coś prostego i pysznego. Tochę zmodyfikowany ale wszystkich smakowało:)

  • 2 godz.

Składniki:

  • -1,5 kg boczek b/ż b/s w całości
    - 4 łyżki musztardy (sarepskiej lub rosyjskiej)
    - 4 ząbki czosnku
    - ziele angielskie
    - liście laurowe
    - 3 łyżki oleju
    - szklanka bulionu
    - sól, pieprz, majeranek
    - oregano lub zioła prowansalskie

Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Boczek pieczony z musztardą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek nacinamy od strony tłuszczu i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Boczek polewamy olejem i masujemy by cały był nim pokryty. Czosnek kroimy w talarki i wraz z zielem angielski i liścmi laurowymi (połamanymi na mniejsze kawałki, tak aby weszły w boczek) "utykamy" w nacięcia. Cały smarujemy musztardą (tylko tą górę z nacięciami) i następnie posypujemy ziołami, majerankiem, solą i pieprzem. Można delikatnie jeszcze skropić olejem. Boczek pieczemy przez ok od 50 min do 1,5h w temp 180 stopni, w zależności od grubości boczku. Po 30 min zalewamy bulionem i dalej pieczemy przez ok 20 min do 1h. Po upieczeniu zostawiamy do odpoczęcia przez minimum 30 min. Podajemy w całości lub pokrojonego w plastry. SMACZNEGO:)

Porady

Boczek doskonale smakuje na chlebie, bądź pokrojony w plastry i polany sosem pieczeniowym lub sosem z wywaru z boczku i podany z ziemniakami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować