Boczek parzony pieczony

4.5 (147 ocen)

kolejna wersja mojego ukochanego boczusia i chyba jak do tej pory najbardziej mi smakuje

Składniki:

  • Ładny kawałek boczku bez skóry
    peklosól w ilości 3 stołowe płaskie łyżki na 1 l wody
    ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny w ziarnkach, czosnek 1 duży ząbek
    siatka wędliniarska
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Boczek parzony pieczony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyty boczek włożyć do naczynia i zalać roztworem peklosoli, dodać przyprawy i pod przykryciem przechowywać w lodówce przez 3 dni.
  • 2. Upeklowane mięso zwinąć, włożyć do siatki i przełożyć do garnka, zalać roztworem z peklowania i uzupełnić wodą tak aby całe mięso było zakryte. Ustawić najmniejszy płomień tak aby tylko ledwo pyrkało. Parzyć 1 - 1,5 godziny.
  • 3. Wyjąc wędlinę z garnka, przełożyć do brytfanki i piec aż do zrumienienia w temp 180-200 stopni. Nie ma potrzeby polewania czymkolwiek, bo mięso puści swoje soki.
  • 4. Gotowe wyjąć z piekarnika, położyć na nim deseczkę i obciążyć aż do ostygnięcia. Z zimnej rolady zdjąć siatkę delikatnie aby nie zerwać skórki i smacznego :D
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować