Składniki na sałatkę:
200 g mix- u sałat: cykoria, endywia, roszponka
200 g kukurydzy z puszki
200 g słonego białego sera kanapkowego
1 średnia cebula czerwona
10 czarnych oliwek z zalewy
2 średnie pomidorki
pęczek zielonego koperku
Sos czosnkowy:
3 czubate łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki delikatnego majonezu
pieprz biały, cukier- do smaku
3 ząbki czosnku
Błyskawiczna sałatka kolacyjna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.MIx sałat myjemy, osuszamy.
Jeśli opakowanie z sałatą jest hermetycznie zamknięte- wystarczy tylko przełożyć do miski, bez mycia.
2.Wszystkie składniki na sałatkę przekładamy do szklanej miski.
Ser biały kanapkowy kroimy w grubszą kostkę.
3.Kukurydzę odcedzamy z zalewy, przepłukujemy zimną wodą.
4.Oliwki odcedzamy z zalewy, kroimy na pól.
5.Koperek zielony myjemy, drobno siekamy.
6.Pomidory myjemy, kroimy w grubsza kostkę.
7.Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę.
8.Wszystkie składniki na sałatkę delikatnie mieszamy.
9.Wykonanie sosu:
Ucieramy razem jogurt i majonez. Możemy także utrzepać w zakręconym stoiku.
Obieramy czosnek, zgniatamy w prasce. Oddajemy do sosu.
Doprawiamy do smaku, aby sos był wyrazisty.
10.Przed podaniem sałatkę lekko schładzamy.
11.Podajemy z dodatkiem pieczywa oraz jajek na twardo.
Smacznego:)
Porady
Cebulę można sparzyć wrzątkiem, aby była łagodniejsza w smaku lub zastąpić szczypiorkiem.
Ser kanapkowy jest słony, zatem uważajmy przy doprawianiu.
Komentarze