Bitki z indyka w kremowym sosie

3 (3 ocen)

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Plastry indyka w aksamitnym sosie.
Przez obtoczenie mięsa w mące ziemniaczanej nie trzeba już później zagęszczać sosu.
Sos sojowy, dodaje nie tylko smaku, ale też koloru, dzięki śmietance,
sos jest kremowy.
Polecam tym bardziej, że przygotowanie tego dania nie zajmuje
wiele czasu, a mięso z indyka jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe.

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 900 g. fileta z indyka
    100 g. pora
    1 marchewka
    1 ząbek czosnku
    1/2 szklanki śmietanki 30 %
    3 szklanki wody
    3 łyżki sosu sojowego
    sól, pieprz
    papryka słodka i ostra

    Dodatkowo:
    olej do smażenia
    1 łyżka masła
    mąka ziemniaczana do obtoczenia mięsa
Wystaw ocenę:

3 (3 ocen)

Zobacz również:

Dania z indyka

Bitki z indyka w kremowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bitki z indyka w kremowym sosie 1. Por i marchewkę pokroić w cienkie plastry.

    Mięso pokroić w plastry. Delikatnie rozbić.
    Przyprawić solą pieprzem, papryką słodką i ostrą.
    Następnie obtoczyć w mące ziemniaczanej.
    Na głębokiej patelni rozgrzać trochę oleju. Obsmażyć mięso z obu stron.
    Po obsmażeniu odkładać na talerz.
  • Bitki z indyka w kremowym sosie 2. Na tej samej patelni rozgrzać łyżkę masła. Dodać por i marchewkę.
    Podsmażyć około 5 minut często mieszając. Dodać drobno pokrojony czosnek.
    Smażyć jeszcze kilka sekund.
  • Bitki z indyka w kremowym sosie 3. Po tym czasie wlać śmietankę. Dodać mięso i zalać wodą. Wlać sos sojowy.
    Przykryć i dusić 30-35 minut. Jeśli trzeba przyprawić solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować