Bitki z piersi indyka w sosie chrzanowym

4.5 (140 ocen)

Ciekawe w smaku , aromatyczne mięso

Składniki:

  • 300 g fileta z indyka
    1 szklanka rosołu drobiowego ew. z kostki
    2 łyżki śmietany 18%
    1 łyżka chrzanu śmietankowego
    1 łyżeczka majonezu
    mąka do obtoczenia bitek
    1 łyżeczka masła śmietankowego
    marynata:
    2 łyżki oliwy z pestek winogron ( można zastąpić oliwą z oliwek ewentualnie olejem)
    1 łyżeczka chili
    1 łyżeczka suszonej bazylii
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki pieprzu

Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bitki Sos chrzanowy

Bitki z piersi indyka w sosie chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bitki z piersi indyka 1. Filet przekrawamy od węższej strony na plastry grubości ok 5 cm.
    Rozbijamy lekko tłuczkiem.
    Składniki na marynatę łączymy zalewamy mięso -mieszamy.
    Odstawiamy do lodówki na ok godz.-po tym czasie mięso obtaczamy w mące
    Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła śmietankowego , wkładamy mięso.
    Podsmażamy na rumiano z obu stron.
  • 2. Rosół mieszamy ze śmietaną majonezem i chrzanem , przelewamy na patelnię , dusimy ok 20 min do zgęstnięcia sosu (doprawiamy ew. pieprzem i solą , ja nie doprawiałam)

Porady

Filety z indyka sprzedawane są głównie w porcjach ok 1 kg. Ja robię obiad głównie dla 2 osób wiec po zakupię dzielę go 3-4 porcję i mrożę. Gdyby sos okazał się za rzadki można dodać zaklepkę zimna woda+mąka

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z indyka Indyk Pierś z indyka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować