Biszkoptowy truskawkowiec

4.49 (172 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Uwielbiam piec. Gdy pojawiają się truskawki,tego ciasta nie może zabraknąć u mnie w domu.Cała rodzina z przyjemnością się nim zajada

Składniki:

  • Biszkopt:
    ● 3 jajka
    ● 6 łyżek cukru
    ● 6 łyżek oleju
    ● 6 łyżek mąki
    ● płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa truskawkowa:
    ● ok. 65 dag truskawek
    ● 2 homogenizowane serki waniliowe (40 dag)
    ● 3 łyżki cukru pudru
    ● 20 dag jogurtu naturalnego
    ● 3 galaretki truskawkowe
Wystaw ocenę:

4.49 (172 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biszkoptowy truskawkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywną
    pianę. Wsypujemy cukier i ciągle
    ubijając, dodajemy po żółtku.
    Wlewamy olej i wsypujemy
    mąkę z proszkiem. Ciasto pieczemy w tortownicy (śr. 26 cm)
    ok. 30 minut w temp. 170 °C.
    Studzimy, odcinamy wierzch,
    wyrównujemy.
  • 2. Truskawki myjemy, usuwamy
    szypułki, 50 dag miksujemy.
    Dodajemy serki, jogurt
    i cukier puder. Dwie galaretki
    rozpuszczamy w 300 ml wody.
    Gdy zaczną tężeć, dodajemy
    do masy, mieszamy. Masę wylewamy
    na ciasto. Odstawiamy
    do lodówki do stężenia.
  • 3. Na masie układamy połówki
    pozostałych truskawek. Trzecią
    galaretkę rozpuszczamy
    w mniejszej ilości wody niż
    podano na opakowaniu. Gdy
    zacznie tężeć, wylewamy na
    truskawki. Chłodzimy

Porady

redakcyjnej kucharki Krystyny ● Zamiast truskawek i galaretek o smaku truskawkowym można użyć malin i galaretek o smaku malinowym. ● Biszkopt dobrze jest nasączyć herbatą z cukrem. ● Ciasto można udekorować startą białą czekoladą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować