Delikatny, puszysty spód, idealny jako baza pod różnego rodzaju tarty .
30 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto na formę do tarty o średnicy 28 cm:
dno i boki formy dokładnie natłuszczamy i obsypujemy włoską mąką typ 00
2 jajka
100 g cukru
50 ml oleju o neutralnym zapachu
50 ml mleka
60 g mąki pszennej typ 405
50 g skrobi kukurydzianej
szczypta soli
6 g proszku do pieczenia Bio
otarta skórka i sok z 1 cytryny
Biszkoptowy spód do tarty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wbijam całe jajka. Dodaję sól i cukier. Miksuję do uzyskania puszystej masy. Dodaję otartą skórkę z cytryny. Wlewam mleko i olej, krótko miksuję. Teraz przesiewam mąkę, skrobię i proszek do pieczenia umieszczone w przesiewaczu. Miksuję na najwolniejszych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Pod koniec miksowania wlewam sok cytrynowy.
2.Ciasto wylewam do przygotowanej formy i równo rozprowadzam. Piekę w nagrzanym piekarniku do 160°C na złoty kolor około 20 minut. Zawsze sprawdzam patyczkiem czy jest upieczone.
3.Odwracam do góry dnem i studzę na kratce kuchennej. Taki spód doskonale komponuje się z różnymi kremami oraz owocami.
Porady
Taki spód można upiec 2-3 dni wcześniej przed planowanym użyciem. Należy przechować go szczelnie owinięty folią spożywczą by nie przejął obcych zapachów i wilgoci
Komentarze