Biszkoptowy spód do tarty

5 (6 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Delikatny, puszysty spód, idealny jako baza pod różnego rodzaju tarty .

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto na formę do tarty o średnicy 28 cm:
    dno i boki formy dokładnie natłuszczamy i obsypujemy włoską mąką typ 00

    2 jajka
    100 g cukru
    50 ml oleju o neutralnym zapachu
    50 ml mleka
    60 g mąki pszennej typ 405
    50 g skrobi kukurydzianej
    szczypta soli
    6 g proszku do pieczenia Bio
    otarta skórka i sok z 1 cytryny
Wystaw ocenę:

5 (6 ocen)

Zobacz również:

Biszkopt

Biszkoptowy spód do tarty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tarta 1. Do miski wbijam całe jajka. Dodaję sól i cukier. Miksuję do uzyskania puszystej masy. Dodaję otartą skórkę z cytryny. Wlewam mleko i olej, krótko miksuję. Teraz przesiewam mąkę, skrobię i proszek do pieczenia umieszczone w przesiewaczu. Miksuję na najwolniejszych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Pod koniec miksowania wlewam sok cytrynowy.
  • tarta 2. Ciasto wylewam do przygotowanej formy i równo rozprowadzam. Piekę w nagrzanym piekarniku do 160°C na złoty kolor około 20 minut. Zawsze sprawdzam patyczkiem czy jest upieczone.
  • tarta 3. Odwracam do góry dnem i studzę na kratce kuchennej. Taki spód doskonale komponuje się z różnymi kremami oraz owocami.

Porady

Taki spód można upiec 2-3 dni wcześniej przed planowanym użyciem. Należy przechować go szczelnie owinięty folią spożywczą by nie przejął obcych zapachów i wilgoci

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka kurze Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Drugie śniadanie Lunch

Podobne przepisy

To może cię zainteresować