Rwańce twarogowe z posypką sezamową , morelami i porzeczkami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Rwańce, to nic innego jak kluski rwane łyżką przy gotowaniu. Są smacznym daniem , gdy połączymy je z chrupiącą posypką sezamowa i masą pełną owoców-moreli i porzeczek:)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Rwańce:
    25 dag. białego sera
    2 jajka
    2 łyżki roztopionego masła
    3/4 szklanki mąki pszennej
    szczypta soli
    Posypka:
    4 łyżki masła
    2 łyżki miodu
    4 łyżki bułki tartej
    4 łyżki sezamu
    Masa owocowa:
    4 dorodne morele
    1/2 szklanki porzeczek czerwonych bez szypułek
    2 łyżki cukru
    1 cukier waniliowy
    1 łyżka kisielu pomarańczowego
    3/4 szklanki wody zimnej
    Dodatkowo:
    osolony wrzątek do ugotowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski Dania główne

Rwańce twarogowe z posypką sezamową , morelami i porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Ser miksuję z jajkami, dodaje jajka, sól, mąkę, masło,miksuję. Maczam łyżkę we wrzątku i odrywam kluski łyżką wrzucając je do wrzątku, gotuję je ok. 4 minut, wyjmuję łyżką cedzakową na talerz. Na patelni roztapiam masło z miodem, dodaję bułkę z sezamem, podsmażam na złoto, zestawiam. Na drugiej patelni kładę porzeczki oraz pokrojone na cząstki morele bez pestek, cukier i cukier waniliowy, lekko podsmażam, dodaję wodę zmieszaną z kisielem, mieszam, doprowadzam do zagotowania, odstawiam. Na talerze kładę porcje rwańców, posypuje posypką sezamową, polewam masą z owoców. Podaję od razu.

Porady

Masę owocową możemy bardziej dosłodzić, jeśli ktoś woli bardziej słodko, masa jest kwaskowa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Morele Porzeczki Sezam

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować