Biszkopt z nadzieniem jabłkowym i bitą śmietaną z płatkami migdałowymi

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Delikatne ciasto biszkoptowe z masą jabłkową i bitą śmietaną z płatkami migdałowymi. Dla smakoszy ciast biszkoptowych z jabłkiem i śmietanką. Wygląd ciasta i smak uzupełniają prażone migdały.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Forma 20x25 cm
    Składniki ciasto:
    3 małe jajka
    Sól do smaku
    ½ szklanki drobnego cukru(szklanka o pojemności 250 ml)
    ½ szklanki mąki tortowej(w tym jest 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej)
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    Papier do pieczenia
    Nadzienie:
    900 ml smażonych jabłek(ja korzystałam ze swoich ze słoika)
    1 galaretka pomarańczowa
    2 łyżki cukru
    ½ szklanki dowolnego dżemu(u mnie dżem zielony z cukinii)
    1 pojemnik śmietanki 30%(330 ml)
    2 łyżki cukru pudru
    1 zagęstnik do śmietanki
    2 łyżki pokruszonych i uprażonych płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Biszkopt z nadzieniem jabłkowym i bitą śmietaną z płatkami migdałowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: jajka wybić, posolić, dodać cukier i ubić na sztywną masę. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Porcjami dodawać do ubitej masy jajecznej, delikatnie mieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać. Piec 30 minut w temp. 180 stopni.
    Ciasto wystudzić, zdjąć delikatnie nierówności, posmarować dżemem, schłodzić.
    Jabłka przełożyć do garnka o podwójnym dnie, dodać cukier, galaretkę, podgrzewać na małym ogniu aż cukier i galaretka się rozpuści. Schłodzić, wyłożyć na ciasto z dżemem, ponownie schłodzić.
    Schłodzoną śmietanę ubijać na średnich obrotach. Następnie małymi porcjami dodawać cukier puder wymieszany z zagęstnikiem, ubić na sztywna masę. Za pomocą worka cukierniczego nanieść na schłodzone jabłka. Posypać uprażonymi płatkami migdałowymi, schłodzić ciasto.

Porady

1.do ciasta można użyc świeżych jabłek i je zesmażyć lub prażonych ze słoika. 2. można użyc dowolnego dżemu by jabłka nie wsiąkały w ciasto, ja użyłam ze swojej spiżarni, zielonego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować