Biszkopt z leguminką

0 (0 ocen)

Najprostsze ciasto!

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
    5 jajek
    200 g cukru
    150 g mąki pszennej
    półtorej łyżeczki proszku do pieczenia

    Składniki na leguminę:
    2 galaretki malinowe
    1 niepełna szklanka mleka
    2 bita śmietana Śnieżka - w proszku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biszkopt z leguminką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Oddzielamy żółtka od białek. W dużej misce ubijamy białka na sztywną pianę.Dodajemy żółtka i cukier- dalej ubijamy na wysokich obrotach. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Już na mniejszych obrotach chwilę mieszamy. Ciasto przelewamy do prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia (papier musi mieć wyższe brzegi, by potem móc zalać biszkopt leguminą!). Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Biszkopt wyjmujemy z piekarnika, ale pozostawiamy na blaszce i czekamy aż ostygnie.

  • 2. Galaretki przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu.Czekamy aż galaretka zacznie gęstnieć (trzeba pilnować, by galaretka nie stężała do końca- bo nie będziemy mogły jej ubić!).W międzyczasie przygotowujemy masę śmietanową. Do miski wlewamy szklankę mleka, wsypujemy śnieżkę i ubijamy na puszysta masę. Dodajemy galaretkę i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Wylewamy na biszkopt i chłodzimy min. godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować