Biszkopt z leguminką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Oddzielamy żółtka od białek. W dużej misce ubijamy białka na sztywną pianę.Dodajemy żółtka i cukier- dalej ubijamy na wysokich obrotach. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Już na mniejszych obrotach chwilę mieszamy. Ciasto przelewamy do prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia (papier musi mieć wyższe brzegi, by potem móc zalać biszkopt leguminą!). Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Biszkopt wyjmujemy z piekarnika, ale pozostawiamy na blaszce i czekamy aż ostygnie.
2.Galaretki przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu.Czekamy aż galaretka zacznie gęstnieć (trzeba pilnować, by galaretka nie stężała do końca- bo nie będziemy mogły jej ubić!).W międzyczasie przygotowujemy masę śmietanową. Do miski wlewamy szklankę mleka, wsypujemy śnieżkę i ubijamy na puszysta masę. Dodajemy galaretkę i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Wylewamy na biszkopt i chłodzimy min. godzinę.
Komentarze