Bigos z młodej kapusty na bogato według przepisu mojej mamy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Taki bigos gotowała moja mama, zawsze do młodej kapusty dodawała mięsa różne w niewielkiej ilości oraz zielenina, którą najczęściej brała z przydomowego ogródka. Sycące danie, łatwe w wykonaniu.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 główka młodej kapusty około 1,5 kg
    1 łyżka masła
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    1 kostka drobiowa
    Sól, pieprz
    1 łyżeczka czubata mąki
    2 pałki z kurczaka
    10 dag swojskiej kiełbasy
    10 dag chudego boczku gotowanego
    1 mały pęczek koperku, szczypiorku i pietruszki- opłukać, osuszyć, pokroić na drobno.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bigos z młodej kapusty na bogato według przepisu mojej mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: pałki z kurczaka opłukać , zlać 1l wody, dodać kostkę, ugotować mięso. Wyjąć z rosołu, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Rosół przecedzić przez sitko. Kapustę pokroić w grubszą kostkę, przełożyć do garnka, zalać wodą, zagotować, odcedzić. Następnie do kapusty dodać 1/2 szklanki rosołu i 1 łyżkę masła - gotować do miękkości. Potem dodać wędliny pokrojone w drobną kostkę oraz warzywa również drobno pokrojone- zagotować i gotować około 5 minut. Koncentrat i mąkę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, dodać do kapusty, doprawić solą i pieprzem do smaku, całość wymieszać i gotować jeszcze około 5 minut.

Porady

1.do kapusty można dodać 2-3 młode marchewki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować