Bigos z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę oczyszczamy, myjemy i szatkujemy na drobno. Wkładamy do dużego garnka, zalewamy do połowy wodą i obgotowujemy kilka minut.
2.Żeberka oczyszczamy , myjemy i zalewamy w oddzielnym garnku wodą tak, aby je przykryć. Gotujemy do momentu aż mięso będzie odchodzić od kości, wtedy je ściągamy i kroimy na małe kawałki. Wywaru nie wylewamy.
3.Odlewamy wodę z kapusty. Zalewamy ją wywarem z żeberek i odrobinę solimy. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, mięso z żeberek , obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę. Gotujemy bez przykrycia do momentu aż kapusta zmięknie. Od czasu do czasu mieszamy.
4.Koperek drobno kroimy i dodajemy na sam koniec gotowania bigosu.
5.W międzyczasie kiełbasę i boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy na tłuszczu, który się wytopi z boczku. Przyrumieniony boczek i kiełbasę dodajemy do kapusty i jeszcze kilka minut gotujemy.
6.Na patelni przygotowujemy zasmażkę: roztapiamy smalec , dodajemy mąkę i podgrzewamy na patelni cały czas mieszając. Dodajemy do garnka.
7.Doprawiamy solą i pieprzem.
Porady
Bigos jest smaczniejszy gdy postoi kilka godzin i wszystkie składniki się „przegryzą”
Komentarze