Bigos staropolski

5 (147 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Wymaga wiele pracy, ale smak wynagradza wszystko!

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 2 kg kiszonej kapusty
    50 dag zwyczajnej kiełbasy
    50 dag wędzonego chudego boczku
    20dag wołowiny
    1 kiełbasa jałowcowa
    Kilka suszonych grzybów
    3 – 4 jagody jałowca
    150ml czerwonego wytrawnego wina
    1 cebula
    Przecier pomidorowy
    Papryka w proszku słodka i ostra
    Przyprawa do bigosu
    4 liście laurowe
    5 ziarenek ziela angielskiego
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (147 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bigos staropolski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna to opłukać ją w zimnej wodzie. Zalać wodą i doprowadzić do zagotowania, odcedzić. Wlać nową wodę, dodać liście, ziele, jagody jałowca i pokrojone, namoczone wcześniej grzyby, całość gotować do miękkości kapusty i grzybów. Zostawić w chłodnym miejscu na drugi dzień. Następnie pokroić kiełbasy, boczek i wołowinę w kostkę. Podsmażyć najpierw wołowinę na niewielkiej ilości tłuszczu, następnie dołożyć kiełbasy i boczek. Smażyć do lekkiego spieczenia mięsa. Przełożyć do gotującego się bigosu, podlać winem. Na tłuszczu spod wędlin zeszklić cebulę i dać do bigosu. Wlać przecier, dołożyć papryki i doprawić do smaku. Gotować razem ok. 70 minut. Najlepszy jest na następny dzień.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować