2 kg kiszonej kapusty
50 dag zwyczajnej kiełbasy
50 dag wędzonego chudego boczku
20dag wołowiny
1 kiełbasa jałowcowa
Kilka suszonych grzybów
3 – 4 jagody jałowca
150ml czerwonego wytrawnego wina
1 cebula
Przecier pomidorowy
Papryka w proszku słodka i ostra
Przyprawa do bigosu
4 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
Sól, pieprz
Sposób przygotowania przepisu:
Bigos staropolski
1.
Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna to opłukać ją w zimnej wodzie. Zalać wodą i doprowadzić do zagotowania, odcedzić. Wlać nową wodę, dodać liście, ziele, jagody jałowca i pokrojone, namoczone wcześniej grzyby, całość gotować do miękkości kapusty i grzybów. Zostawić w chłodnym miejscu na drugi dzień. Następnie pokroić kiełbasy, boczek i wołowinę w kostkę. Podsmażyć najpierw wołowinę na niewielkiej ilości tłuszczu, następnie dołożyć kiełbasy i boczek. Smażyć do lekkiego spieczenia mięsa. Przełożyć do gotującego się bigosu, podlać winem. Na tłuszczu spod wędlin zeszklić cebulę i dać do bigosu. Wlać przecier, dołożyć papryki i doprawić do smaku. Gotować razem ok. 70 minut. Najlepszy jest na następny dzień.
Komentarze