Bigos staropolski

  • wyświetlono: 581 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 1

Wymaga wiele pracy, ale smak wynagradza wszystko!

juchab
  • 70min

Składniki

2 kg kiszonej kapusty
50 dag zwyczajnej kiełbasy
50 dag wędzonego chudego boczku
20dag wołowiny
1 kiełbasa jałowcowa
Kilka suszonych grzybów
3 – 4 jagody jałowca
150ml czerwonego wytrawnego wina
1 cebula
Przecier pomidorowy
Papryka w proszku słodka i ostra
Przyprawa do bigosu
4 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
Sól, pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Bigos staropolski

  • 1. Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna to opłukać ją w zimnej wodzie. Zalać wodą i doprowadzić do zagotowania, odcedzić. Wlać nową wodę, dodać liście, ziele, jagody jałowca i pokrojone, namoczone wcześniej grzyby, całość gotować do miękkości kapusty i grzybów. Zostawić w chłodnym miejscu na drugi dzień. Następnie pokroić kiełbasy, boczek i wołowinę w kostkę. Podsmażyć najpierw wołowinę na niewielkiej ilości tłuszczu, następnie dołożyć kiełbasy i boczek. Smażyć do lekkiego spieczenia mięsa. Przełożyć do gotującego się bigosu, podlać winem. Na tłuszczu spod wędlin zeszklić cebulę i dać do bigosu. Wlać przecier, dołożyć papryki i doprawić do smaku. Gotować razem ok. 70 minut. Najlepszy jest na następny dzień.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiadszkola_babcimama_mnie_nauczylaboże narodzenie bigos kuchnia polska kiszona kapusta

Komentarze

Podobne przepisy

image-1yjp0xp

Dodane przez: Duśka55555

Staropolski bigos z wędzoną śliwką

Nieodłączny element każdych świąt....

image-06jbr6h

Dodane przez: Anitak0610

Bigos

Tradycyjnie w każdym domu nie może...

Bigos

Dodane przez: Kulinarna Chwila

Bigos

Tradycyjny bigos taki jak kiedyś...

bigos

Dodane przez: Anitka0804

Bigos

Bardzo smaczny bigos im dłużej...

Bigos

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Bigos

Mówi się,że w każdym domu bigos...

Bigos

Dodane przez: Jaga85

Bigos

Sekret udanego bigosu tkwi w „przegryzieniu”...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE