BIGOS CYGAŃSKI

4.48 (153 ocen)

  • 30 min

ŁATWA JEDNOGARNKOWA POTRAWA

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg mielonego mięsa
    2 jajka
    2 - 3 łyżki bułki tartej
    sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego

    1 kg pieczarek
    3 cebule
    2 papryki czerwone
    4 ogórki kiszone
    puszka pomidorów bez skórki
    250 ml pikantnego ketchupu
    250 ml przecieru pomidorowego
    2-3 ząbki czosnku
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.48 (153 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety Gulasz

Bigos cygański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego, dodać jajka i bułkę tartą. Wyrobić i uformować małe kuleczki. Usmażyć. Przełożyć do garnka.
    Cebulę pokroić w cienkie półksiężyce, czosnek przecisnąć przez praskę, pieczarki pokroić w plasterki przesmażyć doprawiając trochę solą i pieprzem. Dodać paprykę pokrojoną w kosteczkę. Po przesmażeniu przełożyć do garnka z kotlecikami. Do garnka dodać ogórki, pomidory z puszki, ketchup i koncentrat. Dusić na małym ogniu. Można doprawić wedle uznania suszonymi ziołami.

Porady

Jeśli lubimy delikatniejszy smak można dodać 2 puszki pomidorów a wtedy mniej koncentratu i ketchupu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować