biały barszcz z maślanki

4.5 (151 ocen)

  • 10 min

100 % naturalny barszcz biały potrzebna jest tylko maślanka

  • 10 min

Składniki:

  • 330 g maślanki (duży kubek)
    330 g śmietany 18 %
    3 ząbki czosnku
    3 łyżeczki mąki
    sól pieprz majeranek
    wywar drobiowy (może być z kostki)
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Biały barszcz z maślanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mieszanka maślanki śmietany i mąki 1. gotujemy wodę z kostkami rosołowymi i dodajemy ząbki czosnku, gotujemy przez 10 minut aż wywar nabierze czosnkowego zapachu i smaku.
    W misce łączymy maślankę ze śmietaną i mąką dobrze mieszamy aby nie było grudek. Gdy wywar pachnie czosnkiem wlewamy mieszankę śmietany i maślanki energicznie mieszając by się nie zważyło. Gotujemy na bardzo małym ogniu około 2 minut . Na końcu doprawiamy do smaku pieprzem solą i majerankiem. Dla podkreślenia smaku dodajemy kawałeczek kiełbasy i jajko. SMACZNEGO

Porady

Maślankę z powodzeniem można zastąpić jogurtem naturalnym. Po dodaniu ziemniaków pokrojonych w kostkę kiełbasy i jajka barszcz staje się pyszną zalewajką która super rozgrzeje po zimowym spacerze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować