Zimowe rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce zasypać drożdże cukrem i poczekać aż się rozpuszczą. Ubić jajka z solą na puszysta masę, najlepiej zrobić to na parze będą bardziej puszyste. Drożdże i jajka wymieszać delikatnie po czym dodać ciepłe mleko z olejem oraz wsypać mąkę. Wszystko wyrobić ręką ( nie za długo) uformować kulkę posypać lekko mąką i zostawić aż podwoi swoją objętość.
Następnie wyjąc ciasto podzielić na kawałki. Każdy kawałek rozwałkować na koło i podzielić na 8 części ( jak jest małe koło to na 6 części).
Przy szerszej stronie nakładamy np: powidła i zawijamy do środka nadając kształt rogalika.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy jakieś 15 minut do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika lekko smarujemy rozmąconym żółtkiem, pieczemy ok. 20-25 min 180stopni C.
Porady
Po upieczeniu rogalików można je udekorować lukrem ( ucieramy białko z cukrem pudrem i kropelką cytryny) lub posypać cukrem pudrem
Komentarze