zimowe rogaliki

0 (0 ocen)

  • 60 min

jako dziecko zajadałam się takimi rogalikami to wspomnienie mojej babuni

  • 60 min

Składniki:

  • 100 g drożdźy
    2 szklanki mleka
    4 łyżki oleju
    4 łyżki cukru
    6 szklanek mąki pszennej
    4jajka
    pół łyżeczki soli
    powidła, marmolada, nutella lub cząstki owoców do nadziewania

Zimowe rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce zasypać drożdże cukrem i poczekać aż się rozpuszczą. Ubić jajka z solą na puszysta masę, najlepiej zrobić to na parze będą bardziej puszyste. Drożdże i jajka wymieszać delikatnie po czym dodać ciepłe mleko z olejem oraz wsypać mąkę. Wszystko wyrobić ręką ( nie za długo) uformować kulkę posypać lekko mąką i zostawić aż podwoi swoją objętość.
    Następnie wyjąc ciasto podzielić na kawałki. Każdy kawałek rozwałkować na koło i podzielić na 8 części ( jak jest małe koło to na 6 części).
    Przy szerszej stronie nakładamy np: powidła i zawijamy do środka nadając kształt rogalika.
    Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy jakieś 15 minut do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika lekko smarujemy rozmąconym żółtkiem, pieczemy ok. 20-25 min 180stopni C.

Porady

Po upieczeniu rogalików można je udekorować lukrem ( ucieramy białko z cukrem pudrem i kropelką cytryny) lub posypać cukrem pudrem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy