Bezowe jabłka

0 (0 ocen)

Ta słodka, cynamonowo-jabłkowa zapiekanka może być podana na obiad jako gorące danie lub na zimno jako deser.

Składniki:

  • Składniki:
    - 1 szklanka ryżu,
    - 2 jajka,
    - 2 łyżki śmietany,
    - Cukier do smaku (do jabłek),
    - 0,5 szklanki cukru (do bezy),
    - 6-7 jabłek,
    - 1 łyżki maki ziemniaczanej,
    - Cynamon
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Beza Dania główne Zapiekanki

Bezowe jabłka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy na sypko. Lekko studzimy.
    Żółtka ucieramy ze śmietaną. Mieszamy z ugotowanym ryżem. Wykładamy na dno naczynia żaroodpornego. Na wierzch ścieramy jabłka. Posypujemy lekko cynamonem i cukrem do smaku. Całość zapiekamy około 20 minut w 180°C).
    Po tym czasie nakładamy na jabłka bezę (Białka ubijamy na sztywno. Dokładamy 0,5 szklanki cukru oraz mąkę).
    Zapiekankę z bezą pieczemy około 10 minut w 180°C. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy i dosuszamy nasz wierzch. ( około 15 minut w 160°C).

    Przed podaniem posypujemy cynamonem. Jabłka dodatkowo można posypać rodzynkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować