Krążki bezowe.

4.48 (152 ocen)

W naszej rodzinie wszyscy lubimy desery bezowe. Mogą być bardzo proste ,jak i bardziej wyrafinowane .Krążki bezowe ,małe i duże ,zawsze czekają u nas na zaspokojenie niespodziewanego apetyt na...i tutaj mamy duże pole do popisu.

Składniki:

  • Proporcja na 1 blat o średnicy 20-22cm
    Generalnie na 1 białko bierzemy 50 g cukru ,biorę puder.
    3 białka
    150 g cukru
    1/2 łyżeczki octu winnego, soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.48 (152 ocen)

Zobacz również:

Desery Beza

Krążki bezowe. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • beza 1. Z papieru do pieczenia wyciąć krążki o żądanej średnicy i przepędzlować olejem.
    Białka ubijamy ze szczyptą soli ,następnie dodajemy stopniowo cukier ,cały czas ubijając. Pod koniec wlać ocet (sok) .
  • beza 2. Masę wyłożyć na papierowe krążki ,wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 140stop. i piec 5 min. Obniżyć temperaturę do 120stop. i suszyć 90 min. Wyłączyć piekarnik i pozostawić do ostudzenia.
    I w ten sposób jesteśmy już zabezpieczeni i gotowi do każdego startu.

Porady

W naszej rodzinie wszyscy lubimy desery bezowe. Mogą być bardzo proste ,jak i bardziej wyrafinowane .Krążki bezowe ,małe i duże ,zawsze czekają u nas na zaspokojenie niespodziewanego apetyt na...i tutaj mamy duże pole do popisu. Patrzymy co jest w spiżarni i lodówce. Jeżeli są owoce i kremówka ,to kłopot z głowy ,a może wystarczy śmietana posypana kawą lub polana likierem jajecznym .Nam często wystarcza. Jeżeli chcemy mieć bezę np. do tortu egipskiego dodajmy uprażone orzechy laskowe ,do dacquise - daktyle i orzechy włoskie ,a możemy dodać migdały ,rodzynki itp.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować