Bezglutenowe maślane kukurydzianki

0 (0 ocen)

  • 25 min

Najszybsze kukurydziane ciasteczka na świecie :) u mnie w domu wszyscy się nimi zajadają i znikają w szybkim tempie. Są taniutkie i ze względu na wykorzystanie mąki kukurydzianej która ma w sobie dużo węglowodanów i sama w sobie jest słodkawa, nie trzeba stosować w tym przepisie dużej ilości cukru.

  • 25 min

Składniki:


  • 2 szklanki maki kukurydzianej
    pół szklanki cukru
    kostka masła (20dag)
    odrobina pasty waniliowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Przystawki

Bezglutenowe maślane kukurydzianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jest to najprostszy przepis na ciasteczka na świece, ale takie własnie lubie najbardziej. Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą masę. Formujemy kuleczki o średnicy 1 cm i ustawiamy w odstępach minimum 2,5 centymetra na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka bardzo się rozlewają. Pieczemy 10 – 12 minut w temperaturze 180 stopni.

Porady

Jeżeli chcielibyśmy aby nasze ciasteczka mniej się rozlewały, po zrobieniu pierwszej blachy na próbę dodajemy do ciasta 2 łyżki mąki i ponownie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować