Maślane herbatniki bezglutenowe z migdałami

0 (0 ocen)

  • 35 min

Zdrowe, maślane herbatniki, z dodatkiem migdałów, mąki kukurydzianej, delikatne, chrupiące naszpikowane dość mocno rodzynkami. Rozpływają się w ustach i zawsze wychodzą!

  • 35 min

Składniki:

  • 100 g mąki kukurydzianej
    100 g mąki ryżowej
    100 g mielonych migdałów
    200 g zimnego masła
    1/2 szklanki cukru brązowego
    1 jajko
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    garść rodzynek lub pokrojonych daktyli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Bezy Herbaty

Maślane herbatniki bezglutenowe z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i zostawiamy do wystudzenia wody, odcedzamy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
  • 2. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski.
    Dodajemy zimne, pokrojone w kostkę masło oraz resztę składników i zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto wyjdzie nam zbyt rzadkie dosypujemy małymi partiami mąkę i zagniatamy ponownie do uzyskania takiej konsystencji ciasta z którego będziemy mogli uformować kulę.
  • 3. Kulę ciasta owijamy folią spożywczą i wkładamy na 10 minut do lodówki.
  • 4. Po upływie podanego czasu wyciągamy, wałkujemy ciasto na grubość około 7 mm, wycinamy kółka przy pomocy szklanki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 5. Pieczemy 14 minut w temperaturze 180 stopni do zarumienienia ciastek.

Porady

Jeżeli chcemy, żeby nasze ciasteczka były jeszcze zdrowsze zamiast cukru, można dodać 5 łyżek miodu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Daktyle Herbatniki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować