Bezchlebowe kanapki z pastą z makreli

5 (4 ocen)

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

W rzeczywistości jest to sałatka w formie kanapki. Tak przygotowaną sałatkę można podać na śniadanie. Świetnie sprawdzą się na imprezach domowych jak i plenerowych. Takie oszukane kanapki ślicznie się prezentują, ale to co najważniejsze są pyszne i zdrowe. U mnie ostatnio goszczą bardzo często. Dzisiaj prezentuję wersję z pastą z makreli, jajkiem przepiórczym i kolorowymi warzywami.

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • pasta z makreli:
    duża wędzona makrela
    czerwona cebula
    koperek
    pieprz kolorowy
    2 łyżki majonezu
    łyżeczka musztardy
    sok z cytryny do smaku

    na każdą porcję:
    3-4 duże liście sałaty
    2-3 ugotowane na twardo przepiórcze jajka
    rzodkiewka
    cienko poszatkowana kapusta czerwona
    grillowana papryka obrana ze skórki - można użyć takiej ze słoika
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Kanapki

Bezchlebowe kanapki z pastą z makreli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makrelę obieramy ze skóry i ości. Mięso z makreli mieszamy z majonezem, musztardą, drobno posiekaną cebulą, koperkiem, szczypiorkiem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

    Na foli spożywczej układamy 3-4 liście sałaty, tak by na siebie nachodziły. Smarujemy je warstwą pasty. Układamy ugotowane jajka przepiórki, cienko pokrojoną rzodkiewkę, kapustę i paprykę. Dokładnie owijamy liśćmi sałaty.

    Owijamy ciasno folią spożywczą. Dodatkowo możemy owinąć w papier kanapkowy i przewiązać sznurkiem lub tasiemką.
    Kroimy na półostrym nożem. Taka sałatka w formie kanapki to idealna propozycja jako zdrowy posiłek w szkole, w pracy, pikniku czy podczas domowych imprez.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makrela wędzona Sałata masłowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować