Beza z kremem i wiśniami

4.49 (156 ocen)

  • 2 godz.

Beza z wiśniami zachwyca przy każdej okazji. Znika w mgnieniu oka i każdemu smakuje. Króluje na moim stole od wielu lat. Słodycz bezy idealnie współgra z wiśniami.

  • 2 godz.

Składniki:

  • - 300 g drobnego cukru
    - 6 białek
    - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    - 2 łyżeczki soku z cytryny
    - szczypta soli

    Dodatki:
    - 1 łyżeczka cukru waniliowego
    - 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    - 250 g serka mascarpone
    - 300 g wiśni mrożonych
    - 250 ml śmietanki 30%
    - 1 łyżka cukru pudru
    - 2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.49 (156 ocen)

Zobacz również:

Desery

Beza z kremem i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Beza:
    Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać kolejno stopniowo: sól, cukier, sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną. Bezę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i uformować krąg. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni C, ale po kilku minutach zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C. Piec około 90 minut i studzić w uchylonym piekarniku.

    Wiśnie:
    Wiśnie przełożyć do rondla razem z dwoma łyżkami cukry i podgrzewać aż wiśnie puszczą sok. Wtedy odlać odrobinę soku do szklanki i dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Dodać zawartość szklani z powrotem do rondla z wiśniami i podgrzewać chwilę, aż całość zgęstnieje. Ostudzić.

    Krem:
    Śmietanę ubić z jedną łyżką cukru i cukru waniliowego. Dodać serek mascarpone i delikatnie wymieszać.

    Ostudzoną bezę posmarować kremem, a na krem nałożyć ostudzone wiśnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować