Beza z wiśniami zachwyca przy każdej okazji. Znika w mgnieniu oka i każdemu smakuje. Króluje na moim stole od wielu lat. Słodycz bezy idealnie współgra z wiśniami.
Beza z kremem i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Beza:
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać kolejno stopniowo: sól, cukier, sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną. Bezę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i uformować krąg. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni C, ale po kilku minutach zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C. Piec około 90 minut i studzić w uchylonym piekarniku.
Wiśnie:
Wiśnie przełożyć do rondla razem z dwoma łyżkami cukry i podgrzewać aż wiśnie puszczą sok. Wtedy odlać odrobinę soku do szklanki i dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Dodać zawartość szklani z powrotem do rondla z wiśniami i podgrzewać chwilę, aż całość zgęstnieje. Ostudzić.
Krem:
Śmietanę ubić z jedną łyżką cukru i cukru waniliowego. Dodać serek mascarpone i delikatnie wymieszać.
Ostudzoną bezę posmarować kremem, a na krem nałożyć ostudzone wiśnie.
Komentarze