Beza straciatella z wiśniami

  • wyświetlono: 1069 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Beza, krucha z zewnątrz, piankowa w środku i bita śmietana połączona z czekoladą karmelową i gorzką, całość zwieńczona konfiturą z wiśniami…bomba kaloryczna to fakt, prawdziwa arystokracja wśród najsłodszych deserów świata.

IMG_20190918_121058
  • 220min

Składniki

Beza:
1 szklanka białek
40 dag drobnego cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z limonki
Szczypta soli

Do przełożenia:
½ litra śmietany kremówki
50 g karmelowej czekolady (Wedla)
50 g gorzkiej czekolady
2 czubate łyżki cukru pudru
1 łyżka soku z limonki
2 śmietan fiksy
Słoiczek konfitur wiśniowych

Sposób przygotowania przepisu:

Beza straciatella z wiśniami

  • 1. Beza:
    Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem, narysować na niej dwa okręgi jeden mniejszy i większy, mój miał 22 cm i 16 cm. Nagrzać piekarnik do 180*c.
    Białka przelać do misy miksera ubić na sztywną pianę ze szczypta soli, wsypywać stopniowo cukier aż do połączenia, masa ma być sztywna i błyszcząca, dodać sok z limonki, oraz mąkę ziemniaczaną, zmiksować.
    Masę bezową podzielić na dwie części i wyłożyć na dwa narysowane kręgi, wyrównać łyżka boki.
    Włożyć do nagrzanego piekarnika, po 5 minutach temp zmniejszyć do 130*c i piec 80 minut.
    Po upieczeniu beza ma być chrupka, może lekko popękać. Uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić bezę na całą noc.
  • 2. Masa straciatella:
    Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem śmietan fiksami oraz sokiem z limonki, dodajemy starte czekolady mieszamy mikserem na najniższych obrotach lub szpatułką.
    Dużą bezę kładziemy na paterze, rozsmarowujemy ¾ części kremu, polewamy konfiturą wiśniową, przykrywamy mniejszą bezę, rozsmarowujemy resztę kremu, dodajemy wiśnie.
    Schładzamy w lodówce i podajemy.

    Słodkich wypieków!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciez_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylabezaczekoladabita śmietanaDesersłodkościkuchnia Hiszpańskana słodkoWiśniedo kawyurodzinowetort bezowyPoczęstunekimprezyjubileuszeprzekładane ciastoprzepis_miesiąca1000ciasta z krememmasa straciatellabeza pavlowahiszpański deser

Komentarze

Podobne przepisy

"Straciatella z brzoskwiniami"

Dodane przez: Margaretka28

Straciatella z brzoskwiniami

Pyszne, delikatne ciacho. Puszysty...

Beza z porzeczkową pianką

Dodane przez: anik9

Beza z porzeczkową pianką

Połączenie bezy z kwaśną porzeczką...

Beza Pavlova z kiwi

Dodane przez: Goszka

Beza Pavlova z kiwi

Słodycz bezy wysuszonej na zewnątrz,...

BEZA Z MALINAMI

Dodane przez: Słodycz na ustach

BEZA Z MALINAMI

Beza i maliny to połączenie idealne....

image-07wu73g

Dodane przez: annastrzezek

BEZA

BEZA Z BITĄ ŚMIETANĄ I OWOCAMI

Beza z kremem śmietankowym i truskawkami

Dodane przez: anjaa

Beza z kremem śmietankowym i truskawkami

Niesamowity smak i delikatność...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE