Barszczyk ukraiński na bogato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W przeddzień wieczorem należy wypłukać fasolę, przełożyć do garnka, zaleć dwoma litrami wrzątku, przykryć i odstawić. Rano dorzucić liść laurowy, ziele angielskie, ewentualnie dolać wody i gotować ok.45min do miękkości.
2.W dużym garnku nastawiamy wodę na bulion-około 4-5 litrów. Mięso przekładamy do garnka z gotującą się wodą. Marchewkę pokroić na plasterki lub paseczki, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce jarzynowej, kapustę poszatkować. Dodać całą jarzynę do bulionu, posolić. Gotować około godzinę.
3.Buraki gotujemy w mundurkach w osobnym garnku około godzinę, następnie studzimy, obieramy i trzemy na tarce w wiórki.
4.Gdy bulion będzie gotowy dodać starte buraki oraz ziemniaki pokrojone w średnią kostkę. Kiedy ziemniaki zmiękną dodać pokrojone pomidory bez skórki oraz dwie łyżki koncentratu pomidorowego, pogotować jeszcze ok. 10 minut. Wyjąć mięsko,dodać do zupy fasolę i gotować zupę jeszcze przez parę minut.
5.Doprawić zupę solą, pieprzem, cukrem, dodać 5 ząbków przeciśniętego przez praskę czosnku. Do kubeczka wlać śmietanę. Dodać do niej kilka łyżek gorącej zupy i wymieszać. Stopniowo dodawać do zupy. Gotować jeszcze kilka minut. Podawać barszcz posypany natką pietruszki,
Komentarze