barszcz zabielany z ziemniakami

5 (166 ocen)

  • 1 godz. 20 min

To była pierwsza zupa, jaką ugotowałam, pamiętam, że kiepsko ją doprawiłam (czytaj dałam za dużo kwasku i oczywiście zważyłam śmietanę) :))) Uwielbiam ją, obowiązkowo z ziemniakami, pyszna i ostro przyprawiona w moim wydaniu z dużą ilością czosnku, super :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 5 średnich buraków
    2 kostki rosołowe (drobiowe lub warzywne)
    1 łyżka suszonego majeranku
    3 zmiażdżone ząbki czosnku
    1/3 łyżeczki zmielonego pieprzu czarnego (lubimy na ostro, więc oczywiście można dać mniej)
    2 - 3 szczypty kwasku cytrynowego
    0,5 łyżeczki cukru (jeśli sypnie Wam się za dużo kwasku)
    1 liść laurowy
    ewentualnie przyprawa uniwersalna
    1/3 szklanki zimnej wody + 1 łyżka mąki pszennej
    3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
    dodatkowo:gotowane ziemniaczki
Wystaw ocenę:

5 (166 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz

Barszcz zabielany z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 60 minut, uzupełniamy wodę (tak, by było około 1 litra wywaru), przecedzamy.
    Wywar ponownie zagotowujemy dodajemy kostki rosołowe lub przyprawę uniwersalna, dosypujemy pieprz, kwasek, ewentualnie cukier, wrzucamy liść laurowy, zagotowujemy przez około 7 minut.
    Następnie dodajemy czosnek, majeranek, oraz mąkę wymieszaną z wodą, zagotowujemy ponownie, do zgęstnienia mąki, próbujemy i jeśli trzeba doprawiamy po swojemu, wyłączamy gaz. Po około 8 minutach dodajmy śmietanę, mieszamy. Podajemy z ugotowanymi w osolonej wodzie ziemniaczkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Śmietana Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować