Barszcz czerwony

5 (167 ocen)

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Trudny

Każdy zna przynajmniej kilka wersji tej zupy, ta którą dzisiaj robiłam kojarzy mi się z imieninami, rodzinnymi imprezami. Osobiście często robię do otrzymanych od mamy pierogów, by móc zjeść barszcz z ropuchami (tak jakoś w dzieciństwie mówiłam), dla mnie to smak dzieciństwa, który zwłaszcza jesienią przypomina o wspólnych chwilach i świetnie rozgrzewa.

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Trudny

Składniki:

  • 2 l bulionu
    liść laurowy
    cebula
    3 ząbki czosnku
    ziele angielskie
    ziarna pieprzu czarnego
    ziarna kolendry
    2 gałazki lubczyku
    kolendra do posypania
    buraki marynowane z zalewą
    sok z pieczonych buraków
    6 pieczonych obranych buraków
Wystaw ocenę:

5 (167 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Barszcz czerwony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bulion 1. Obieramy cebulę, czosnek, otwieramy słoiki z bulionem
  • bulion 2. Do bulionu dodajemy: czosnek pokrojony w plasterki, cebulę w całości, liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu, ziarna kolendry - doprowadzamy do wrzenia
  • buraki marynowane 3. Do gotującego się bulionu dodajemy marynowane buraki, nie odejmowałam znajdujących się przy nich plasterków cebuli, czy nasion kminku
  • barszcz 4. Następnie dodałam starte pieczone buraki, wyłączyłam ogień, dodałam sok z pieczonych buraków oraz kilka łyżek zalewy z marynaty buraków, gałązki lubczyku
  • barszcz 5. Zostawiłam do "naciągnięcia" koloru, by móc mieć barszcz o wyrazistym kolorze

Porady

sok z pieczonych buraków ma mocny smak i podbija kolor - dlatego dodałam wszystko co z nich wydobyłam w pieczeniu, niektórzy dodają sok z cytryny albo kwas z kiszonych buraków, ja wykorzystałam marynowane buraki z ich zalewą octową, co powinno uchronić od utracenia koloru, a tym sposobem nic nie marnuję z buraka buraki - piekłam dzień wcześniej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować