Barszcz czernihowski

4.5 (176 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Pyszny i bardzo syty.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 4 ćwiartki kurczaka
    1 kg buraków (po obraniu)
    4 duże marchewki
    2 pietruszki
    2 duże ziemniaki
    200 g kapusty (białej lub czerwonej)
    seler
    2 duże cebule
    zielona część pora
    5 ząbków czosnku
    200 g fasoli białej
    kilka grzybów suszonych
    sól, pieprz, cukier
    sok z połowy cytryny

    ewentualnie - zsiadłe mleko
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz Barszcz czerwony

Barszcz czernihowski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ćwiartki zalać do 3/4 wysokości garnka wodą i zagotować. Zebrać szumowiny, wsypać fasolę i pokrojone w kostkę buraki. Następnie obrać i pokroić drobno pozostałe jarzyny i wrzucić do zupy razem z grzybami. Posolić.
  • 2. Gdy udka będą już miękkie, wyjąć je z zupy żeby się nie rozleciały i powstałe miejsce w garnku uzupełnić wodą. Zupę zagotować, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Porady

Zupę dodatkowo można (na talerzu lub w garnku) zaprawić zsiadłym mlekiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować