4 ćwiartki kurczaka
1 kg buraków (po obraniu)
4 duże marchewki
2 pietruszki
2 duże ziemniaki
200 g kapusty (białej lub czerwonej)
seler
2 duże cebule
zielona część pora
5 ząbków czosnku
200 g fasoli białej
kilka grzybów suszonych
sól, pieprz, cukier
sok z połowy cytryny
Barszcz czernihowski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ćwiartki zalać do 3/4 wysokości garnka wodą i zagotować. Zebrać szumowiny, wsypać fasolę i pokrojone w kostkę buraki. Następnie obrać i pokroić drobno pozostałe jarzyny i wrzucić do zupy razem z grzybami. Posolić.
2.Gdy udka będą już miękkie, wyjąć je z zupy żeby się nie rozleciały i powstałe miejsce w garnku uzupełnić wodą. Zupę zagotować, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Porady
Zupę dodatkowo można (na talerzu lub w garnku) zaprawić zsiadłym mlekiem.
Komentarze