Baranek Wielkanocny cytrynowy ze startą skórką cytryny

0 (0 ocen)

  • 55 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Zbliżające się święta Wielkiej Nocy w tym roku trosze inne.. ale zachowajmy ich niezwykłość i przygotujmy się do świąt z tradycja. Proponuje upiec baranka wielkanocnego.
Tym razem wersja Baranek Wielkanocny cytrynowy ze starta skórką cytryny.
Pięknie prezentuje się na stole i smakuje jeszcze lepiej … Radosnego Alleluja

  • 55 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g margaryny
    2 jajka
    140 g mąki tortowej (przesiać)
    Skórka starta z jednej cytryny (małej)
    90 g cukru
    1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    dodatkowo:
    tłuszcz no natłuszczenia formy baranka, ciut bułki tarta do oprószenia formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Baranek wielkanocny Desery

Baranek wielkanocny cytrynowy ze startą skórką cytryny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Forma Baranka 1. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia dodajemy startą skórkę cytryny, koniec roztopioną, ciepłą margarynę. Wszystko wymieszać dokładnie i przelewamy gotowe ciasto do formy baranka.
    Formę baranka bardzo dokładnie natłuścić i oprószyć bułką tartą
    Formę napełniamy ciastem troszkę zostawiam wolnego miejsca . Ciasto urośnie. Pieczemy nagrzanym piekarniku w temp. z termoobiegiem ok. 40 - 45 min.
  • Baranek Wielkanocny cytrynowy ze startą skórką cytryny 2. Dekorowanie gotowego baranka według własnych upodobań i chęci. Może to być polewa kolorów, polewa czekoladowa, lukier przyozdobiony kolorowymi cukierkami czy tradycyjnie oprószenie cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować