Wielkanocny cytrynowy Baranek

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min

Klasyczny i łatwy przepis na Wielkanocnego Baranka z nutą cytryny, który jest pyszną i piękną ozdobą naszego świątecznego stołu.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    100g masła
    2 jajka
    1/2 szklanki cukru pudru
    3/4 szklanki maki pszennej
    1 łyżeczka do pieczenia
    2 łyżki soku z cytryny
    skórka z połowy cytryny

    Masa śmietanowa:
    200g śmietany 30%
    200g mascarpone
    4 łyżki cukru pudru
    3 łyżeczki żelatyny
    8 łyżek mleka

    Dodatkowo:
    2 migdały
    kolorowy lukier
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Wielkanocny cytrynowy baranek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1mq1nax 1. Ciasto
    Masło utrzeć z cukrem na puch, ciągle miksując dodać jajka i dalej miksować.
  • image-223s6og 2. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sok i skórkę z cytryny. Całość dokładnie wymieszać.
  • image-01ghevl 3. Przełożyć do natłuszczonej formy baranka i piec w piekarniku nagrzanym do 180stopni około 35 minut .
  • image-00v14br 4. Masa śmietanowa
    Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dalej miksując dodać mascarpone oraz wcześniej namoczoną i rozpuszczoną w mleku żelatynę. Masę śmietanową dokładnie wymieszać i obsmarować baranka. Następnie masę przełożyć do szprycy z okrągłą końcówką i udekorować baranka. Z masy i lukru zrobić oczy, buzię a z migdałów uszy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować